Kremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy.
Składniki:
| ziemniaki | 4 duże szt |
| marchew | 2 szt |
| kalafior | kilka "różyczek" |
| brokuł | kilka "różyczek" |
| groszek zielony | 0,5 szklanki |
| filet z kurczka lub indyka | 200 g |
| woda | 1 l |
| olej lub oliwa z oliwek | 1 łyżka |
| sól, pieprz, kurkuma | |
| tymianek świeży (ew suszony) | |
| kleik ryżowy (lub mąka ryżowa) do zagęszczenia | 5 łyżek (lub 2 łyżki mąki) |
| mleko ryżowe lub sojowe | 0,5 szklanki |
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw i mięso. Zalać wodą tak, aby przykryć składniki. Ugotować warzywa do miękkości.
Dodać olej, sól, mielony pieprz i kurkumę oraz tymianek. Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji.
Przelać do garnka, dodać kleik ryżowy (można wsypać bezpośrednio do zupy, rozmieszać aby nie było grudek) lub mąkę ryżową (rozmieszać najpierw w z małą ilością zimnej wody). Podgrzewamy do momentu zagęszczenia się zupy (aż płatki kleiku rozpłyną się). Przed podaniem zabielamy mlekiem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz