poniedziałek, 2 czerwca 2014

Zupa słoneczna - krem z warzyw z tymiankiem (bez glutenu, mleka i jajek)

Kremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy.



Składniki:

ziemniaki 4 duże szt
marchew 2 szt
kalafior kilka "różyczek"
brokuł kilka "różyczek"
groszek zielony 0,5 szklanki
filet z kurczka lub indyka 200 g
woda 1 l
olej lub oliwa z oliwek 1 łyżka
sól, pieprz, kurkuma
tymianek świeży (ew suszony)
kleik ryżowy (lub mąka ryżowa) do zagęszczenia 5 łyżek (lub 2 łyżki mąki)
mleko ryżowe lub sojowe 0,5 szklanki


Przygotowanie: 

Mięso wypłukać, ugotować  osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm.
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw i mięso. Zalać wodą tak, aby przykryć składniki.  Ugotować warzywa do miękkości. 
Dodać olej, sól, mielony pieprz i kurkumę  oraz tymianek. Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji.

Przelać do garnka, dodać kleik ryżowy (można wsypać bezpośrednio do zupy, rozmieszać aby nie było grudek) lub mąkę ryżową (rozmieszać najpierw w z małą ilością zimnej wody). Podgrzewamy do momentu zagęszczenia się zupy (aż płatki kleiku rozpłyną się). Przed podaniem zabielamy mlekiem.








Brak komentarzy: