Placki z cieciorki (włoskiego grochu) inspirowane arabskimi falafel. Moje mają co prawda zdecydowanie mniej kulisty kształt, ale dzięki temu można je usmażyć na patelni w małej ilości oleju ;)
Składniki:
ciecierzyca
ugotowana (lub konserwowa) |
2 szklanki |
mąka z ciecierzycy (lub jaglana) | 0,5 szklanki |
mleko sojowe, ryżowe lub inne | 0,25 szklanki |
sól, kmin, kolendra, natka pietruszki | do smaku |
czosnek (niekoniecznie) olej do smażenia |
2 ząbki |
Przygotowanie:
Suchą ciecierzycę najlepiej namoczyć przed gotowaniem przez co najmniej 12 godzin. Ugotować na miękko, odsączyć.
Zmiksować w blenderze z mąką, mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto powinno być dosyć gęste - w razie potrzeby dosypać mąki. Jeśli nie masz alergii na jajka, to można dodać jedno, poprawi spoistość placków.
Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz