wtorek, 20 maja 2014

Naleśniki (bez glutenu, jajek i mleka)



Składniki:

siemię lniane mielone






















1 łyżeczka 
mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej  i jaglanej po 2 łyżki 
mleko sojowe lub ryżowe około 200 ml 
olej 1 łyżeczka 

Przygotowanie:

Wymieszać mąki i siemię lniane. Dodać wodę, rozmieszać mikserem aby nie było grudek. Ciasto powinno być dosyć gęste, dodać tyle mleka lub wody aby konsystencja pozwalała na rozlanie się ciasta na patelni.

Patelnię z powłoką ceramiczną lub teflonową posmarować olejem, wylewać ciasto możliwie najcieńszą warstwą - rozprowadzać po całej powierzchni nachylając patelnię. Smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia.



4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Dziękuję za fajne przepisy dla bezglutenowców, są pomocne w urozmaiceniu diety, pozdrawiam :)

Anula80 pisze...

Na pewno wypróbuję, przepisy bez mleka i jajek są dla nas bezcenne. O glutenie nie wspomnę (celiakia).
Mam pytanie z innej kategorii, gdzie dostałaś taki talerzyk z krecikiem? Jest świetny, spodobał się mojemu dziecku :)

głodny alergik pisze...

Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisów :) Talerzyk z krecikiem to prezent od Cioci, przywieziony chyba z Pragi ;)

Anonimowy pisze...

Dziękuję za bloga, za przepisy, za inspiracje!!!

A te naleśniorki fantastyczne, co prawda grubsze mi wyszły, ale przypominające normalne, a nie pseudo-placki.

Dziękuję raz jeszcze.