Sütlaç - turecki budyń z ryżem w wersji dla alergika. Można przygotować go z dodatkiem ulubionych suszonych owoców i przypraw, najlepiej smakuje z dodatkiem wanilii, kardamonu i cynamonu.
Składniki:
mleko (sojowe, ryżowe lub inne) | 0,5 litra |
ugotowany ryż | 1 szklanka |
ekstrakt waniliowy | 1 łyżeczka |
daktyle | kilka sztuk |
cukier brązowy, miód lub syrop z agawy | 1 łyżka |
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru | 2 łyżki |
cynamon, kardamon | szczypta |
Przygotowanie:
Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Daktyle opłukać, pokroić na kawałki. Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, daktyle i przyprawy. Pogotować kilka minut na wolnym ogniu, następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Przelać do miseczek, ostudzić.
1 komentarz:
Wygląda smakowicie.... chyba się skuszę :)
Prześlij komentarz