poniedziałek, 16 czerwca 2014

Turecki budyń z ryżem i daktylami (bez glutenu, mleka i jajek)

Sütlaç - turecki budyń z ryżem w wersji dla alergika. Można przygotować go z dodatkiem ulubionych suszonych owoców i przypraw, najlepiej smakuje z dodatkiem wanilii, kardamonu i cynamonu.


Składniki:

mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 0,5 litra
ugotowany ryż 1 szklanka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
daktyle  kilka sztuk
cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka
skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki
cynamon, kardamon szczypta

Przygotowanie:

Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka. Daktyle opłukać, pokroić na kawałki.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, daktyle i przyprawy. Pogotować kilka minut na wolnym ogniu, następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Przelać do miseczek, ostudzić.

1 komentarz:

Magdalena Kuchaja pisze...

Wygląda smakowicie.... chyba się skuszę :)