piątek, 20 czerwca 2014

Owocowe szaszłyki z paluszkami krabowymi (surimi)

Bajecznie kolorowe szaszłyki z surimi z owocami: nektarynkami, kiwi, ananasem, mandarynkami. Szybkie do przygotowania i grillowania, a efekt znakomity :)


Składniki na około 10 szt:
paluszki krabowe (surimi) 1 opakowanie 250 g
nektaryny 2 szt
kiwi  2 szt
mandarynki 3 szt
ananas 1 szt
papryka żółta lub czerwona
olej
niekoniecznie
3 łyżki
przyprawa grillowa 
lub słodka papryka, tymianek, szczypta soli i pół łyżeczki cukru

Paluszków krabowych (które przygotowywane są z mięsa ryb z aromatem krabów) nie powinny spożywać osoby z uczuleniem na ryby i skorupiaki.
Ze względu na zawartość sztucznych dodatków: wzmacniających smak, zapach i barwników lepiej nie podawać ich małym dzieciom - dla nich lepiej przygotować wersję bez surimi lub z dodatkiem łososia.

Przygotowanie:

Paluszki krabowe pokroić na trzy części, nadziewać naprzemiennie z plastrami kiwi, nektarynek, ananasa i cząstkami mandarynek.
Wymieszać przyprawy z olejem i posmarować szaszłyki. 
Piec krótko na wysokim ruszcie lub obrzeżu grilla.


Grillowanie 2014


Przysmaki dla taty 4

Brak komentarzy: