piątek, 13 czerwca 2014

Kurczak w curry z dynią, ananasem i migdałami (bez glutenu, mleka i jajek)

Aromatyczny sos inspirowany przepisem z książki Laxmi Khurana. Połączenie ananasa z dynią, kokosem i migdałami wszystkim bardzo smakowało, zwłaszcza dzieciom :)



Składniki:

filet z piersi kurczaka lub indyka  500 g
dynia (użyłam mrożonej kostki) 450 g
ananas (świeży lub z puszki) 1 szt
woda  1 szklanka
olej do smażenia kilka łyżek
mleko kokosowe (lub sojowe, ryżowe) 1 szklanka
płatki migdałowe 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
mąka lub skrobia ryżowa 1 łyżka
przyprawa curry lub garam masala bezglutenowa
lub dozwolone przyprawy: kurkuma, kolendra, papryka, pieprz, kmin, cynamon, imbir


Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę o boku około 1 cm, posypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać dynię i płatki migdałowe, podsmażyć.
Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mleko i wodę, gotować kilka minut.  Łyżkę mąki rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia.
Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung albo tapioki.

3 komentarze:

Marcela pisze...

mmmniam... jak pięknie wygląda.... aż szkoda jeść;p

Justyna Żak pisze...

świetne danie, lubię takie:)

Czarnowłosa pisze...

Fajny i smaczny przepis. Będę zaglądała tu częściej, bo pysznie u Ciebie.