Składniki:
mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej | 0,5 kg |
kalarepka | 1 mała szt. |
marchew | 1 szt. |
jabłko | 1 szt. |
olej do smażenia (użyłam rzepakowy) | około 5 łyżek |
koncentrat pomidorowy (użyłam Pudliszki) |
1 słoik 200 g |
brązowy cukier | 2 łyżki |
woda | 2 -3 szklanki |
sól | do smaku |
majeranek, oregano | wg uznania |
mąka do zagęszczenia sosu
(użyłam skrobii ryżowej) |
2 łyżki |
makaron spaghetti (użyłam kukurydzianego) | pół paczki |
mozarella w kulkach lub rzodkiewki | kilka szt. |
Przygotowanie:
Rozgrzać na patelni około 3 łyżki oleju, wrzucić mielone mięso, mieszając rozgnieść aby nie było grudek. Podsmażyć aż wyparuje z patelni woda i mięso leciutko się zarumieni. Przełożyć na sitko aby odsączyć nadmiar oleju.
Marchew, jabłko i kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić kawałek marchewki do dekoracji!
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić warzywa z jabłkiem i dusić aż zmiękną.
Przełożyć mięso i warzywa do garnka, dolać 2-3 szklanki wody, sól, cukier, majeranek, oregano. Jeśli wolimy bardziej zdecydowany smak można dodać również podsmażoną cebulę oraz 2 ząbki czosnku, doprawić dodatkowo papryką i pieprzem.
Pogotować kilka minut, dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę (może być też skrobia ryżowa lub kukurydziana) rozmieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu. Mieszając gotować około 2 minuty aby sos zgęstniał.
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Ułożyć na talerzu nadając mu kształt gniazdka. Polać sosem.
Udekorować ptaszkami z kulek mozarelli:
- dzioby wycinamy z plasterka marchewki:
- oczka możemy zrobić z ziaren czarnego sezamu lub ewentualnie kawałka czarnej oliwki. Można użyć też oczywiście ziaren pieprzu ale trzeba zdążyć zabrać je zanim dziecko zje, co nie jest łatwe bo ptaszki szybko znikają z gniazdka ;)
Jeśli dziecko ma uczulenie na mleko i nie może jeść serów, możemy zrobić ptaszki z rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz