poniedziałek, 26 maja 2014

Sos chiński z kurczakiem (bez glutenu, jajek i mleka)




Składniki:

filet z piersi kurczaka lub indyka 0,5 kg
zielona papryka 1 szt
czerwona papryka 1 szt
marchew 2 szt
cebula 1 szt
pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt
grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt
(lub mrożonka typu mieszanka chińska)
czosnek 1 ząbek
pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku
olej do smażenia
woda  około 2 szklanki
mąka ziemniaczana
cukier (najlepiej ciemny brązowy)



Przygotowanie:

2 łyżki

2 łyżki





Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Posypać pieprzem, papryką, posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. 


Paprykę pokroić w wąskie  paski,marchewkę i kalarepkę w słupki (jak zapałki) Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Jeśli używamy suszonych grzybów mun, trzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski.  Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i imbirem (lub jeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni chińskiej). Zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier. (Aby pogłębić kolor sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego)

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje.

Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu).






Brak komentarzy: