Składniki:
| filet z piersi kurczaka lub indyka | 0,5 kg |
| zielona papryka | 1 szt |
| czerwona papryka | 1 szt |
| marchew | 2 szt |
| cebula | 1 szt |
| pędy bambusa z puszki lub kalarepka | 1 szt |
| grzyby mun (suszone lub w zalewie) | kilka szt |
| (lub mrożonka typu mieszanka chińska) | |
| czosnek | 1 ząbek |
| pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir | do smaku |
| olej do smażenia | |
| woda | około 2 szklanki |
| mąka ziemniaczana cukier (najlepiej ciemny brązowy) Przygotowanie: |
2 łyżki 2 łyżki |
Paprykę pokroić w wąskie paski,marchewkę i kalarepkę w słupki (jak zapałki) Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Jeśli używamy suszonych grzybów mun, trzeba namoczyć je we wrzątku i gdy zmiękną pokroić w paski. Warzywa i grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć warzywa do garnka. Na gorący olej wrzucić mięso, smażyć do momentu odparowania wody i lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka z pozostałymi składnikami, dolać wodę. Doprawić solą, pieprzem, papryką, kurkumą i imbirem (lub jeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni chińskiej). Zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier. (Aby pogłębić kolor sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego)
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje.
Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz