Danie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;)
Składniki:
ziemniaki | 1 kg |
kiełbasa bezglutenowa | 200 g |
pieczarki | 300 g |
cebula | 3 szt |
oliwki | 150 g |
brokuły, kalafior, marchewki mini | po kilka kawałków |
olej do smażenia lub masło klarowane | kilka łyżek |
ser mozarella lub żółty | 200 g |
pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól | |
(lub przyprawa grillowa) |
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut).
Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku.
Brokuły, marchewkę i kalafiora zalać wrzątkiem i gotować kilka minut.
Ziemniaki pokroić w plastry około 1 cm grubości, ułożyć warstwę w nasmarowanym żaroodpornym naczyniu. Nałożyć warstwę grzybów, warzyw, oliwek, plasterków kiełbasy i posypać tartym serem. Następnie położyć kolejną warstwę plastrów ziemniaka, potem grzybów, warzyw, kiełbasy i sera. Posypać przyprawami, przykryć naczynie i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 20-30 minut.
1 komentarz:
Ale fantastyczna :) Aż ślinka cieknie na sam widok :D Pycha ! Wypróbuję na pewno :)
Prześlij komentarz