Składniki:
| masło lub margaryna bezmleczna | 150 g |
| cukier trzcinowy ciemny | 0,5 szklanki |
| mąka ryżowa | 0,5 szklanki |
| mąka kukurydziana | 0,5 szklanki |
| skrobia kukurydziana (lub pszenna bezglutenowa) siemię lniane mielone |
0,5 szklanki 1 łyżeczka |
| proszek do pieczenia bezglutenowy | 1 łyżeczka |
| mleko (sojowe, ryżowe lub inne) | 150 ml |
| sok z cytryny | 1 łyżeczka |
| aromat cytrynowy lub otarta skórka z 1 cytryny |
pół łyżeczki |
Osoby z alergią na cytrusy mogą zastąpić sok cytrynowy łyżeczką octu winnego i użyć innego aromatu - np. waniliowego lub rumowego.
Przygotowanie:
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i siemieniem lnianym, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko z sokiem cytrynowym, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut. (do lekkiego zarumienienia)
Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz