środa, 4 czerwca 2014

Babeczki - muffinki cytrynowe (bez glutenu, mleka i jajek)


Składniki:

masło lub margaryna bezmleczna 150 g
cukier trzcinowy ciemny  0,5 szklanki
mąka ryżowa 0,5 szklanki
mąka kukurydziana 0,5 szklanki
skrobia kukurydziana 
(lub pszenna bezglutenowa)
siemię lniane mielone
0,5 szklanki

1 łyżeczka
proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 150 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka 
aromat cytrynowy
lub otarta skórka z 1 cytryny
pół łyżeczki


Osoby z alergią na cytrusy mogą zastąpić sok cytrynowy łyżeczką octu winnego i użyć innego aromatu - np. waniliowego lub rumowego.


Przygotowanie:

Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. 
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i siemieniem lnianym, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko z sokiem cytrynowym, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut. (do lekkiego zarumienienia)
Posypać cukrem pudrem lub polukrować.




Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.

Brak komentarzy: