środa, 25 czerwca 2014

Smarowidło gruszkowo - jabłkowe



Poiret "Tartinade Stroop Spread"


Otrzymany z 700g owoców na 100g produktu, nie zawiera cukru.

Skład:
skoncentrowany sok z gruszek 75% i jabłek 25%





Jeśli ktoś ma wątpliwości czy coś słodkiego może być zdrowe i jednocześnie pyszne, to powinien koniecznie spróbować tego smarowidła.

Jest to bardzo mocno zagęszczony sok z gruszek i jabłek, bez cukru i żadnych sztucznych dodatków. 

Smak smarowidła jest  intensywny, bardzo "esencjonalny" ale jednocześnie łagodny, doskonale zrównoważony - ani zbyt słodki, ani zbyt kwaśny. 


Ma ciemny, złocistobrązowy kolor, a przy tym  pachnie apetycznie owocami i karmelem.  
Konsystencja jest gładka i gęsta, to  smarowidło idealne - nic nie rozpływa się i nie ścieka.

Używamy go zamiast dżemu - do smarowania pieczywa, naleśników i placków. Dzieci je uwielbiają. :)

Smarowidło może mieć również wiele innych zastosowań w kuchni, np.:
  •  dodane do ciemnych sosów pieczeniowych, podkreśla kolor i wzbogaca ich smak,
  •  poprawia smak i konsystencję bezglutenowych ciast, wspaniale nadaje się do piernika - kilka łyżeczek można dodać  podczas wyrabianego ciasta, dodaję je również do razowego chleba.

Brak komentarzy: