poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sernik z konfiturą jagodową na spodzie z kruszonych ciastek (bez glutenu)

Fantastyczny sernik w klasycznym nowojorskim stylu. Kremowy, puszysty i delikatny. Przepyszny :) 



Składniki:


herbatniki  bezglutenowe np. petit beurre 400 g
masło 150 g
tłusty twaróg mielony 750 g
cukier puder 1 szklanka
skórka cytryny 2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
jajka 3 szt kurze lub 10 przepiórczych
śmietana kremówka 3/4 szklanki
sok cytrynowykonfitura jagodowa, z czarnej porzeczki lub inna 50 ml
200 ml

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wyłożyć formę (tortownicę) papierem do pieczenia. Pokruszyć herbatniki, rozdrobnić je w blenderze, dolać stopione masło i utrzeć na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy, równomiernie rozprowadzić na dnie i bokach, ugnieść mocno używając np. szklanki o gładkich ściankach. Przykryć folią i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Twaróg i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając, następnie  skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy, a na końcu sok z cytryny i śmietanę. Ubić mikserem.

Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około 2 godzinach przenieść do lodówki i schłodzić.

Konfiturę podgrzać lekko do rozpuszczenia  (np. w mikrofalówce), polać wierzch sernika.



Jagodowe lato

3 komentarze:

Gosia Szulc pisze...

mniam, jakie pyszności! :)

Anonimowy pisze...

A mam pytanie, jakia duza ma byc tortownica?

głodny alergik pisze...

Ta miała 24 cm i wyszedł dosyć wysoki, można użyć też większej.