piątek, 27 czerwca 2014

Babeczki daktylowe z karmelową polewą (bez glutenu, mleka)

Te cudownie pachnące cynamonem muffinki z dodatkiem daktyli najlepiej smakują na ciepło, polane krówkową polewą. Przepyszne :)



Składniki:
daktyle bez pestek





250 g
wrząca woda 1 szklanka
proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki
margaryna bezmleczna lub masłomąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g
2 szklanki
brązowy cukier 100 g
jajka
cynamon mielonykakao (lub karob mielony)esencja waniliowa
2 szt kurzych
lub 7 przepiórczych

1 łyżeczka
1 łyżeczka
pół łyżeczki



Przygotowanie:

Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Daktyle pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, wymieszać. 
Przełożyć masę do foremek. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku.

Polewa karmelowa:

mleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklanki
ciemny brązowy  cukier 1/4 szklanki
margaryna bezmleczna lub masło 50 g

lub możemy wykorzystać cukierki:
krówki sojowe 6 szt
mleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklanki

Mleko rozgrzewamy, dodajemy cukier i masło (albo krówki), mieszamy do rozpuszczenia.











2 komentarze:

RedHead pisze...

Muszę w końcu upiec coś z daktylami, bo przepisy takie jak Twój kuszą... Oj kuszą! :)

Gosia Szulc pisze...

OMG to musi być pyszne, a w dodatku jest zdrowe! ideał :)