Te cudownie pachnące cynamonem muffinki z dodatkiem daktyli najlepiej smakują na ciepło, polane krówkową polewą. Przepyszne :)
Składniki: daktyle bez pestek |
250 g |
wrząca woda | 1 szklanka |
proszek do pieczenia bezglutenowy | 3 łyżeczki |
margaryna bezmleczna lub masłomąka bezglutenowa mix uniwersalny | 100 g 2 szklanki |
brązowy cukier | 100 g |
jajka cynamon mielonykakao (lub karob mielony)esencja waniliowa |
2 szt kurzych lub 7 przepiórczych 1 łyżeczka 1 łyżeczka pół łyżeczki |
Przygotowanie:
Ciasto:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Daktyle pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, wymieszać.
Przełożyć masę do foremek. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku.
Polewa karmelowa:
mleko sojowe, ryżowe lub inne | 1/2 szklanki |
ciemny brązowy cukier | 1/4 szklanki |
margaryna bezmleczna lub masło | 50 g |
lub możemy wykorzystać cukierki: |
|
krówki sojowe | 6 szt |
mleko sojowe, ryżowe lub inne | 1/2 szklanki |
Mleko rozgrzewamy, dodajemy cukier i masło (albo krówki), mieszamy do rozpuszczenia.
2 komentarze:
Muszę w końcu upiec coś z daktylami, bo przepisy takie jak Twój kuszą... Oj kuszą! :)
OMG to musi być pyszne, a w dodatku jest zdrowe! ideał :)
Prześlij komentarz