czwartek, 12 czerwca 2014

Zupa fasolowa dla alergika (bez glutenu, mleka)



Składniki:

ziemniaki 1 kg
marchew 2-3 sztuki
por 1 mały
seler 1 kawałek
fasola czerwona konserwowa 1 puszka
kiełbasa bezglutenowa około 200 g
sól 1/2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
ziele angielskie kilka ziaren
liść laurowy kilka szt.
kurkuma szczypta
olej (lub masło) 1 łyżeczka
kleik ryżowy  (lub mąka) 5 łyżek (2 łyżki)

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, kiełbasę (użyłam cienkiej kiełbasy z piersi kurczaka), selera i pora (można dodać w całości i usunąć potem z wywaru). Posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Dodać odsączoną z zalewy i wypłukaną fasolę, olej lub masło, dosypać kleik ryżowy i zagotować aż się rozpłynie. (jeśli używamy mąki, trzeba najpierw rozmieszać ją w małej ilości zimnej wody i dopiero wlewać do zupy)

Brak komentarzy: