Składniki:
| ziemniaki | 1 kg |
| marchew | 2-3 sztuki |
| por | 1 mały |
| seler | 1 kawałek |
| fasola czerwona konserwowa | 1 puszka |
| kiełbasa bezglutenowa | około 200 g |
| sól | 1/2 łyżeczki |
| majeranek | 1 łyżeczka |
| ziele angielskie | kilka ziaren |
| liść laurowy | kilka szt. |
| kurkuma | szczypta |
| olej (lub masło) | 1 łyżeczka |
| kleik ryżowy (lub mąka) | 5 łyżek (2 łyżki) |
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, kiełbasę (użyłam cienkiej kiełbasy z piersi kurczaka), selera i pora (można dodać w całości i usunąć potem z wywaru). Posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Dodać odsączoną z zalewy i wypłukaną fasolę, olej lub masło, dosypać kleik ryżowy i zagotować aż się rozpłynie. (jeśli używamy mąki, trzeba najpierw rozmieszać ją w małej ilości zimnej wody i dopiero wlewać do zupy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz