wtorek, 10 czerwca 2014

Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak

Maksymalnie pomidorowa pizza z kurczakiem, bananem i ananasem. Na delikatnym, miękkim pomidorowym cieście z dodatkiem ziół.



Składniki: 


mąka (użyłam uniwersalny Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego) 500 g

drożdże instant  1 torebka 
cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki
mleko (użyłam sojowego, może być też ryżowe, kukurydziane, ew. woda) około 2 szklanki
siemię lniane mielone lub łupiny nasion babki 1 łyżeczka
tymianek (lub zioła prowansalskie) 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 200 g
ananas świeży (ew. z puszki) 1 szt
dojrzałe banany 2 szt
filet z piersi kurczaka  500 g
czosnek
cukier 
2 ząbki
2 łyżeczki
sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz
(lub przyprawa typu gyros)
olej do smażenia
ser mozarella (dla uczulonych na mleko oczywiście bez dodatku sera)

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub  łupiny z nasion babki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do pozostałych składników. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i posiekany tymianek (jeśli nie mamy świeżego może być suszony albo mieszanka typu zioła prowansalskie).




Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do foremek silikonowych. Warstwa ciasta powinna mieć grubość około 1 cm.   
Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Teraz pora przygotować wierzch pizzy. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć mieszanką przypraw (sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz 
lub gotowa mieszanka - przyprawa typu gyros). Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać kurczaka i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę banany i ananasa. Smażyć około 2 minuty, następnie odsączyć nadmiar oleju, dodać resztę koncentratu pomidorowego i około pół szklanki wody. Doprawić do smaku  solą, cukrem, pieprzem i papryką.





Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (powinno być jeszcze blade). Na wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą  lub żółtym serem. Zapiekać jeszcze 5-10 minut.



Dla alergika uczulonego na mleko przygotowałam wersję bez serowej posypki - też smakuje wyśmienicie:






Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.






3 komentarze:

Aleksandra Mularczyk pisze...

Wygląda przepysznie :O odkąd jestem na diecie bezglutenowej szukam takiego przepisu. Wszystkie, które znalazłam było x10 bardziej skomplikowane ! a tu proszę, wydaje się być proste. Powiedz mi tylko proszę, jaką konsystencje powinno mieć ciasto?

P.S.: zapraszam do mnie :

http://health-without-gluten.blogspot.co.uk/

głodny alergik pisze...

Dziękuję :) Ciasto ma trochę gęściejszą konsystencję niż chlebowe, ale nie da się formować w placek jak klasyczny spód do pizzy. Pozdrawiam

maya pisze...

Wczoraj trafiłam na Twojego bloga i jestem pod wrażeniem. Gratuluję pomysłów :-) Na pewno będę tu często zaglądać, tym bardziej że jesteśmy na diecie.