poniedziałek, 2 czerwca 2014

Dawka żelaza - wątróbka drobiowa (bez glutenu, jajek)

Przychodzi taki moment, że trzeba porzucić myśli o wegetarianiźmie i uzupełnić niedobory żelaza. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są wątróbki. Tutaj w wersji z cebulką szalotką i leśnymi grzybami. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.


Składniki:

wątróbki drobiowe 0,5 kg
cebula szalotka 1 pęczek
grzyby (użyłam podgrzybków, mogą być pieczarki) kilka szt.
majeranek, pieprz
olej do smażenia
sól (po usmażeniu!)

Przygotowanie:

Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i usmażyć na oleju aż przestanie trącić surowizną ;) Dodać pokrojoną cebulkę, grzyby i podsmażyć razem aż cebulka zeszkli się. Dodać majeranek i świeżo mielony pieprz. Posolić dopiero przed podaniem.


Zdrowotna surówka z kiszonej kapusty:

kiszona kapusta surówkowa 0,5 kg
dwa jabłka
olej lniany budwigowy 1 łyżka

Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z kiszoną kapustą. Dodać olej lniany lub oliwę. Można doprawić nasionami kminku.


Brak komentarzy: