poniedziałek, 16 czerwca 2014

Galaretka drobiowa z warzywami (bez glutenu, mleka i jajek)

Galaretka z warzywami i kurczakiem to świetna przekąska lub kolacja w upalny dzień. Skusi nawet tych, którzy nie przepadają za marchewką i groszkiem w innej postaci. Do galaretek dodałam plasterki korniszonów z chilli, nadają smakowi charakteru i sprawiają, że galaretka jest świetna, nawet bez dodatkowego doprawiania.


Składniki:


filet z piersi kurczaka lub indyka 400 g
marchew 3 szt
groszek zielony 0,5 szklanki
kukurydza konserwowa 0,5 puszki
(lub słoik z mieszanką tych warzyw)
korniszony niekoniecznie
(oliwki czarne, kalafior, brokuły) niekoniecznie
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, pietruszka, liść laurowy
lub kostka rosołowa bezglutenowa
żelatyna 1 torebka 40 g
woda  2,5 litra


W przypadku alergii na któreś z powyższych warzyw można użyć innych - np. kalafiora, brokułów, kalarepki. Świetnym dodatkiem są również ugotowane na twardo jajeczka przepiórcze, oczywiście pod warunkiem, że nie masz na nie uczulenia.


Przygotowanie:

Kurczaka zalać wrzątkiem, pogotować około 10 minut, wylać wodę. Mięso zalać 2,5 litra wrzątku, dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę (jeśli używasz świeżych lub mrożonych warzyw, konserwowych nie gotuj). Dodać przyprawy wg upodobania, można wzbogacić smak dodając klasyczne dodatki rosołowe - pora, selera i podpieczoną cebulę. Gotować aż kurczak będzie miękki. Odcedzić mięso i warzywa.  Kurczaka pokroić w kostkę. Do wywaru dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. 
Do miseczek lub filiżanek nakładać porcję warzyw i mięsa, zalewać galaretką, a gdy ostygnie wstawić do lodówki.




Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Brak komentarzy: