Składniki:
filet z piersi kurczaka lub indyka | 400 g |
marchew | 3 szt |
groszek zielony | 0,5 szklanki |
kukurydza konserwowa | 0,5 puszki |
(lub słoik z mieszanką tych warzyw) | |
korniszony | niekoniecznie |
(oliwki czarne, kalafior, brokuły) | niekoniecznie |
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, pietruszka, liść laurowy | |
lub kostka rosołowa bezglutenowa | |
żelatyna | 1 torebka 40 g |
woda | 2,5 litra |
W przypadku alergii na któreś z powyższych warzyw można użyć innych - np. kalafiora, brokułów, kalarepki. Świetnym dodatkiem są również ugotowane na twardo jajeczka przepiórcze, oczywiście pod warunkiem, że nie masz na nie uczulenia.
Przygotowanie:
Kurczaka zalać wrzątkiem, pogotować około 10 minut, wylać wodę. Mięso zalać 2,5 litra wrzątku, dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę (jeśli używasz świeżych lub mrożonych warzyw, konserwowych nie gotuj). Dodać przyprawy wg upodobania, można wzbogacić smak dodając klasyczne dodatki rosołowe - pora, selera i podpieczoną cebulę. Gotować aż kurczak będzie miękki. Odcedzić mięso i warzywa. Kurczaka pokroić w kostkę. Do wywaru dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.
Do miseczek lub filiżanek nakładać porcję warzyw i mięsa, zalewać galaretką, a gdy ostygnie wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz