Planowałam dziś ugotować dal bhat, czyli sos z soczewicy i ryż - klasyczne danie kuchni nepalskiej. Jednak gdy podsmażałam cebulę i czosnek z nasionami czarnej gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać grzyby. Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu.
Składniki:
soczewica (czerwona lub żółta) | 200 g |
cebula | 2 szt |
czosnek | 2 ząbki |
kurki | około 300 g |
przyprawy: czarna gorczyca, kurkuma, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, kumin | |
sól | |
mąka ryżowa olej do smażenia (lub klarowane masło) woda |
2 łyżki 3 łyżki około 1,5 szklanki |
świeża kolendra lub natka pietruszki |
Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać i namoczyć (najlepiej na noc). Ugotować na miękko.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, następnie dodać pół łyżeczki całych ziarna gorczycy (można pominąć, jeśli nie przepadacie za musztardowym smakiem ). Dodać pokrojone kurki i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Ugotowaną soczewicę odsączyć, dodać do niej usmażone grzyby z cebulką, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia.
Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Świetnie smakuje z chrupiącą lodową sałatą i dojrzałymi pomidorami.
2 komentarze:
Pyszne, uwielbiam takie dania!!
świetne danie:) jak nie zapomnę to przyrządzę sobie niebawem:)wtedy na pewno dam znać:)
Prześlij komentarz