wtorek, 17 czerwca 2014

Sos z soczewicy z kurkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Planowałam dziś ugotować dal bhat, czyli sos z soczewicy i ryż - klasyczne danie kuchni nepalskiej. Jednak gdy podsmażałam cebulę i czosnek z nasionami czarnej gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać grzyby. Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu.




Składniki:

soczewica (czerwona lub żółta) 200 g
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
kurki około 300 g
przyprawy: czarna gorczyca, kurkuma, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, kumin
sól
mąka ryżowa
olej do smażenia (lub klarowane masło)
woda
2 łyżki
3 łyżki

około 1,5 szklanki
świeża kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie:


Soczewicę wypłukać i namoczyć (najlepiej na noc). Ugotować na miękko. 
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, następnie dodać pół łyżeczki całych ziarna gorczycy  (można pominąć, jeśli nie przepadacie za musztardowym smakiem ). Dodać pokrojone kurki i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Ugotowaną soczewicę odsączyć, dodać do niej usmażone grzyby z cebulką, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia.
Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Świetnie smakuje z chrupiącą lodową sałatą i dojrzałymi pomidorami.

Wegetariański obiad III

2 komentarze:

Anna pisze...

Pyszne, uwielbiam takie dania!!

Gosia B. pisze...

świetne danie:) jak nie zapomnę to przyrządzę sobie niebawem:)wtedy na pewno dam znać:)