Składniki:
Ciasto: margaryna bezmleczna |
100 g |
mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) | 1 szklanka |
mąka ryżowa | 1 szklanka |
mąka kukurydziana | 0,5 szklanki |
cukier puder | 0,5 szklanki |
mleko (sojowe, ryżowe lub inne) | 1,5 szklanki |
proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
otarta skórka z 1 cytryny lub aromat | wg uznania |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
Pianka cytrynowo - bananowa:
mleko (sojowe, ryżowe lub inne) | 2 szklanki |
banany | 2 szt |
galaretka cytrynowa | 1 torebka |
żelatyna | 1 łyżka |
Przygotowanie:
Ciasto:
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.
Dodać mleko, aromat.
Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać skórkę z cytryny. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu przekroić na dwie warstwy
Pianka:
Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącego mleka. Banany obrać, rozgnieść widelcem w szklanej misce, przykryć talerzem i wstawić na 1,5 minuty do mikrofalówki, następnie dodać kilka kropli witaminy C lub soku z cytryny (zapobiegnie to ich ciemnieniu). Banany i galaretkę ostudzić. Gdy galaretka zacznie gęstnieć ubić ją mikserem na pianę i dodać zimne banany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz