wtorek, 17 czerwca 2014

Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek)

Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i  bananów. 



Składniki:


Ciasto:
margaryna bezmleczna 

100 g
mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka
mąka ryżowa 1 szklanka
mąka kukurydziana 0,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki
proszek do pieczenia  2 łyżeczki
otarta skórka z 1 cytryny lub aromat wg uznania
sok z cytryny  1 łyżeczka

Pianka cytrynowo - bananowa:
mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 szklanki
banany  2 szt
galaretka cytrynowa 1 torebka
żelatyna  1 łyżka


Przygotowanie:

Ciasto:
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. 
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. 
Dodać mleko, aromat. 
Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać skórkę z cytryny. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu przekroić na dwie warstwy

Pianka:
Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącego mleka. Banany obrać, rozgnieść widelcem w szklanej  misce, przykryć talerzem i wstawić na 1,5 minuty do mikrofalówki, następnie dodać kilka kropli witaminy C  lub soku z cytryny (zapobiegnie to ich ciemnieniu). Banany i galaretkę ostudzić. Gdy galaretka zacznie gęstnieć ubić ją mikserem na pianę i dodać zimne banany.


Wylać masę na spodnią warstwę ciasta, położyć wierzchnią i też polać ją pianką. Moja młodsza córka chciała koniecznie użyć kolorowej posypki do ciast, ale pod wpływem wilgoci na naszym torcie z cukrowych perełek zrobiły się kolorowe kropelki. Wyglądało interesująco ale jednak lepiej udekorować żelkami lub owocami ;) 



Brak komentarzy: