czwartek, 19 czerwca 2014

Enzymatyczny lek szansą dla chorych na celiakię

Celiakia jest jak dotąd chorobą nieuleczalną, wymagającą stosowania ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie. Nawet niewielkie, śladowe ilości glutenu w pożywieniu mogą powodować uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego i predysponować chorych do wystąpienia szeregu innych poważnych schorzeń.

Wszystkie osoby z nietolerancją glutenu zainteresują na pewno doniesienia grupy fińskich naukowców pod kier. Marja-Leena Lähdeaho, którzy publikują wyniki testu nowego preparatu enzymatycznego o nazwie kodowej ALV003.

Zawiera on dwa specyficzne enzymy rozkładające cząsteczkę glutenu - czyli glutenazy. Przyjęcie z posiłkiem tego preparatu powoduje rozpad cząsteczek glutenu na mniejsze fragmenty pozbawione szkodliwego wpływu na śluzówkę jelita.

Badania prowadzone w Finlandii objęły 41 osób ze stwierdzoną celiakią, jedna grupa przyjmowała każdego dnia placebo, druga - ALV003. Przez sześc tygodni do diety uczestnicy testu spożywali gluten w ilości 2 g, co jest ekwiwalentem pół kromki chleba. Po zakończeniu testów porównano wyniki biopsji jelita cienkiego z wynikami sprzed eksperymentu. Wyniki wykazały, że u osób z grupy kontrolnej przyjmującej placebo zaobserwowano znacząco silniejszy odczyn zapalny i uszkodzenie błony śluzowej jelita. U osób z grupy przyjmującej preparat ALV003 wyniki biopsji sprzed i po eksperymencie były bardzo zbliżone. Terapia była dobrze tolerowana przez uczestników testów.

Według autorów potencjalnym zastosowaniem ALV003 jest zabezpieczanie chorych na celiaklię przed śladowymi ilościami glutenu w codziennym pożywieniu, na które jesteśmy narażeni mimo rygorystycznie przestrzeganej ścisłej diety.

Badania te to pierwszy krok na drodze preparatu do wprowadzenia na rynek, rozpoczęły się już kolejne międzynarodowe wieloośrodkowe badania z udziałem 500 chorych na celiakię. Prawdopodobnie minie jeszcze wiele lat zanim preparat trafi do sprzedaży. Jeśli badania potwierdzą skuteczność i bezpieczeństwo preparatu i zostanie on zatwierdzony przez odpowiednie krajowe instytucje, można będzie go kupić najwcześniej w 2018 roku.



Nawet jeśli preparat ten nie pozwoli na rezygnację z diety bezglutenowej i objadanie się pizzą czy pszennymi bułeczkami, może wspomóc nas w utrzymaniu lepszego stanu zdrowia. Może też stanowić ratunek w sytuacjach np. przypadkowego spożycia glutenu - czyli być swoistą "pigułką po" dla bezglutenowców ;)


źródła:

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140612114625.htm


Lähdeaho ML, Kaukinen K, Laurila K, et al. Glutenase

ALV003 attenuates gluten-induced mucosal injury in
patients with celiac disease. Gastroenterology 2014;
146:1649–1658.



Brak komentarzy: