piątek, 20 czerwca 2014

Lekki tort owocowy na zimno - mleczna pianka z galaretką (bez glutenu i jajek)

Ten torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie przy kawie. 



 Składniki:

mleko  400 ml
fix do ubijania typu Śnieżka  2 torebki
brzoskwinie w syropie 1 puszka
owoce do dekoracji (użyłam białych i czerwonych poziomek, borówek)
galaretka brzoskwinowa 1 torebka
żelatyna  2 łyżki
biszkopty lub herbatniki na spód niekoniecznie


 Przygotowanie:

Żelatynę zalać pół szklanki zimnego mleka, odstawić na kilka minut aby spęczniała, następnie rozpuścić wstawiając do naczynia z gorącą wodą lub w mikrofalówce na niskiej mocy. Przestudzić.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, ostudzić.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, 3 połówki zostawić do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.
Pozostałe mleko ubić z dodatkiem Śnieżki. Dodać rozpuszczoną żelatynę (powinna być chłodna ale płynna), dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką. Szybko przełożyć masę do tortownicy, wyrównać powierzchnię i ułożyć owoce. Polać ostudzoną galaretką.






1 komentarz:

gin pisze...

Mmm, wygląda kusząco :)