Czym są alergie
pokarmowe?
Zadaniem naszego układu odpornościowego jest reagowanie na
obce dla organizmu substancje nazywane alergenami (antygenami), co powoduje
odpowiedź w postaci wytwarzania przeciwciał i szeregu dalszych reakcji. Jest to
niezbędne, aby chronić organizm np. przed chorobotwórczymi bakteriami i
wirusami. W przypadku nadwrażliwości pokarmowej mechanizmy te są uruchamiane
niejako omyłkowo, gdy jako zagrożenie traktowane są nieszkodliwe białka
pokarmowe.
W odróżnieniu od innych dolegliwości pokarmowych (jak na
przykład nietolerancji, które opisujemy w osobnym dziale) alergie pokarmowe są
IgE-zależne. Oznacza to, że nasz system odpornościowy mając kontakt z
substancją uczulającą wytwarza zbyt duże ilości immunoglobulin typu E, które
zwalczają antygeny pokarmowe poprzez wyzwolenie histaminy i innych substancji
odpowiadających za reakcję alergiczną.
Jak rozpoznać objawy
alergii pokarmowych?
Reakcja alergiczna na pokarm może wywołać objawy skórne, objawy
ze strony układu pokarmowego, oddechowego oraz w ciężkich przypadkach układu
krążenia. Reakcje mogą mieć szeroki zakres – od łagodnych, poprzez silne, a w
skrajnych przypadkach zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.
Łagodne objawy mogą obejmować jeden lub więcej
z poniższych symptomów:
·
zaczerwienienie skóry (u niemowląt i małych
dzieci charakterystyczne są czerwone szorstkie policzki, czerwone plamy
pojawiające się za uszami, w zgięciach kolan i łokci, czasami na całym ciele)
·
obrzęk
·
swędzenie, pieczenie skóry (pokrzywka)
·
nudności i wymioty
·
biegunka
·
ból brzucha
·
wzdęcia, kolki
·
zatkany nos (obrzęk śluzówki), katar
·
suchy kaszel
Silne objawy mogą obejmować jeden lub więcej z
poniższych symptomów:
·
obrzęk ust, języka i gardła
·
trudności w przełykaniu
·
płytki oddech
·
zasinienie
·
spadek ciśnienia krwi
·
utrata przytomności
·
ból w klatce piersiowej
Wystąpienie silnych objawów – samych, lub jednocześnie ze
słabszymi może być zapowiedzią wstrząsu anafilaktycznego i wymaga
natychmiastowego leczenia.
Objawy alergii na pokarm zwykle występują bardzo szybko -
nawet natychmiast mogą pojawić się objawy miejscowe takie jak obrzęk i
zaczerwienienie. Objawy ogólne mogą pojawić się w czasie od 5 minut do 2 godzin
od podania uczulającego pokarmu.
Specyficzne dla reakcji alergicznych
jest to, że pierwsze podanie nowego pokarmu może nie spowodować objawów.
Organizm po pierwszym kontakcie wytworzy jednak przeciwciała i następne
podanie skończy się już wystąpieniem reakcji alergicznej, podobnie reakcje
wystąpią przy kolejnych kontaktach z alergenem.
Nawet śladowa ilość uczulającego
pokarmu może wyzwolić reakcję alergiczną.
|
Objawy przewlekłe
Alergia prowadzi zwykle do większej podatności na infekcje.
Alergicy częściej chorują na zapalenia zatok, gardła, ucha, oskrzeli.
Dolegliwości uczuleniowe pogarszają samopoczucie, wpływają negatywnie na jakość
snu, powodują nerwowość i nadpobudliwość. W
przypadku alergii pokarmowych
długotrwale może utrzymywać się brak apetytu, nawracające biegunki lub
zaparcia, co może powodować u dzieci słabsze przybieranie na wadze i wolniejszy
wzrost.
Przewlekły stan zapalny skóry spowodowany zaburzeniami
immunologicznymi w związku z alergią (pokarmową, wziewną lub kontaktową) określa się
mianem Atopowego Zapalenia Skóry (AZS). Na ciele chorego pojawiają się liczne
czerwone, swędzące, łuszczące się, suche plamy. Najczęściej zlokalizowane są na
policzkach – u dzieci policzki stają się intensywnie czerwone i szorstkie,
skóra może być też napięta i błyszcząca jakby była „polakierowana”, plamy
pojawiają się też za uszami, w zgięciach łokci i kolan, mogą obejmować prawie
całe ciało. Chora skóra staje się bardzo podatna na zakażenia bakteryjne i
grzybicze. Mogą tworzyć się pęcherzyki przypominające poparzenie pokrzywą, które zadrapane zaczynają się sączyć. Objawom
tym może towarzyszyć szorstka skóra na łokciach, kolanach i pośladkach oraz
nadmierny łojotok. AZS często występuje nawrotowo – po okresie poprawy i
ustąpienia objawów, odnawia się i nasila.
Objawy alergii mogą ujawnić się w
każdym wieku. Najczęściej pierwsze symptomy alergii pokarmowej pojawiają się
już u niemowlęcia karmionego wyłącznie piersią, gdyż uczulać mogą obecne w
pokarmie śladowe ilości obcych białek. Karmiąca mama powinna w tej sytuacji
przejść na dietę i wyeliminować przynajmniej najbardziej alergenne produkty.
|
Bardzo ważne jest jak najwcześniejsze zapobieganie
alergiom pokarmowym, gdyż chroni to dziecko przed wystąpieniem w późniejszym
okresie życia innych chorób o podłożu nadwrażliwości i może zapobiec zjawisku
tzw. „marszu alergicznego”. Określenia tego używa się dla pewnego wzoru rozwoju
choroby alergicznej, która u niemowląt rozpoczyna się zwykle od alergii
pokarmowej (najczęściej na mleko krowie i białko jaj), atopowego zapalenia
skóry i dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Następnie u dzieci około 3 roku
życia ujawniają się alergie na kolejne produkty spożywcze. W większości przypadków objawy alergiczne dotyczące
skóry i przewodu pokarmowego słabną lub całkowicie zanikają
z wiekiem (przykładowo z alergii na białko mleka krowiego wyrasta
około 85% dzieci).
Niestety u dużej części (20-40%) starszych dzieci, u których wystąpiło wcześniej
atopowe zapalenie skóry i alergia pokarmowa, rozwija się katar sienny i/lub
astma alergiczna.
Zjawisko marszu alergicznego stanowi
bardzo poważny problem, a jedynym sposobem zmniejszenia prawdopodobieństwa
rozwoju astmy jest wczesne zapobieganie rozwojowi alergii i skuteczne
leczenie pierwszych etapów choroby, czyli w przypadku alergii pokarmowych
dieta eliminacyjna.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz