poniedziałek, 8 września 2014

Chleb gryczano - ryżowy (bez glutenu, mleka i jajek)

Chlebek bezglutenowy przygotowany z mąki z brązowego ryżu, mąki z niepalonej gryki, skrobi i mielonego siemienia lnianego. Wyszedł bardzo delikatny w smaku, a przy tym jest elastyczny i nie kruszy się.


Składniki:

mąka gryczana z niepalonej gryki 1 szklanka
mąka z brązowego ryżu  1 szklanka
tapioka lub skrobia kukurydziana 0,5 szklanki
siemię lniane mielone odtłuszczone 3 łyżki
cukier (najlepiej brązowy) 2 łyżeczki
sól  1 łyżeczka
drożdże instant 7 g
olej (użyłam rzepakowy) 1 łyżka
woda  2 szklanki

Przygotowanie:

Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (gryczaną lub ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. 
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem pół łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.

Piec około 45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.

6 komentarzy:

Sue pisze...

Podoba mi się! Zapisuję przepis. To musi być pyszny chlebek. :)

Marcela pisze...

dla mnie bomba!

Anonimowy pisze...

Chlebek upiekłam synkowi jest przepyszny. Mam pytanie jak długo chlebek utrzymuje świeżość?

głodny alergik pisze...

Bardzo się cieszę, że smakował :) Bezglutenowe pieczywo ma tendencję do szybkiego wysychania, trzeba przechowywać w szczelnych pojemnikach max 2-3 dni.
Ja świeżo upieczony chleb studzę, kroję i od razu część zamrażam. W szczelnych plastikowych pudełkach w zamrażarce można go przechowywać wiele tygodni, a po rozmrożeniu smakuje bardzo dobrze.

Anonimowy pisze...

To ja dziękuję za wstawienie przepisu na chlebek bezglutenowy i co ważniejsze bez kukurydzy. Mój synek dziś jadł tylko ten chlebek i nic więcej nie chciał. Ma 2 latka więc musi być dobry.

Anonimowy pisze...

Dzięki za super przepis :) Chlebek jest rewelacyjny. Upiekłam go z myślą o sobie, ale mojej córci też bardzo smakuje :) Także teraz razem będziemy się nim zajadały.
Kasia K-G