wtorek, 27 maja 2014

Naleśniki z mąki jaglanej (bez glutenu, mleka i jajek)

Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Smakują świetnie z syropem klonowym lub miodem (na zdjęciu). 


Składniki:

1 szklanka mąki jaglanej
1 łyżeczka łupin babki jajowatej (np. Ispagul), ewentualnie mielonego siemienia lnianego
około 1 szklanki mleka sojowego lub ryżowego 
szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z łupinami babki, dolewając mleko miksować do uzyskania ciasta o konsystencji trochę gęściejszej niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. W zależności od właściwości użytej mąki ilość potrzebnego mleka może się trochę różnić. Jeśli używamy mleka słodzonego, nie ma potrzeby dosypywania cukru.

Łupiny babki jajowatej to moje niedawne odkrycie :) - lepiej niż inne zamienniki jajek poprawiają konsystencję ciasta naleśnikowego. Wolniej pęcznieją w zimnej wodzie niż siemię lniane, co ułatwia rozlanie równej warstwy ciasta na patelni. Nie zmieniają smaku ciasta i są praktycznie niewyczuwalne.

Naleśniki smażymy na patelni z powłoką ceramiczną lub teflonową, lekko posmarowanej tłuszczem. Nie rozgrzewać patelni zbyt mocno. Najwygodniej smaży się małe naleśniki typu amerykańskich pancakes, ale ciasto jest na tyle elastyczne, że udają się również duże.




Wymagająca dieta Akcja bez nabiału

3 komentarze:

Czarnowłosa pisze...

Super naleśniczki, jaglanych jeszcze nie jadłam.

TheArixes pisze...

bardzo dobre, polecam :-)

Kasia, Kuchnia Nastrojowa pisze...

Ciekawa jestem tego przepisu, nigdy nie robiłam jaglanych naleśników. Na pewno je zrobię.