Dieta bezmleczna

Mleko krowie

W krowim mleku znajdują się liczne typy białek i w zależności od tego, czy organizm nie toleruje jednego, kilku czy wszystkich typów, alergia na  mleko może mieć różne nasilenie objawów po zjedzeniu różnych produktów mlecznych. Wyjaśnia to, dlaczego niektórzy uczuleni na mleko krowie mogą pić mleko przegotowane albo kozie. Badania wykazują jednak, że nawet 90% osób z alergią na mleko krowie ma również uczulenie na mleko kozie, dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność przy wprowadzaniu go do diety alergika.


Najczęściej uczulające białka mleka krowiego:
  •          laktoalbumina - gotowanie niszczy jej strukturę i unieczynnia, osoby uczulone tylko na to białko mogą pić przegotowane mleko
  •          laktoglobulina - występuje tylko w mleku krowim, przy uczuleniu tylko na to białko można pić mleko kozie czy owcze, jest odporna na gotowanie, uczula około 80% osób z alergią na mleko
  •        beta-laktoglobulina - znajduje się nie tylko w mleku, ale też w mięsie wołowym i cielęcym, których w przypadku uczulenia na to białko również trzeba unikać
  •         kazeina - występuje w mleku krowim i kozim, nie unieczynnia jej gotowanie, uczula około 60% chorych z alergią na mleko
  •         glikoproteiny - znajdują się w mleku i jego przetworach.
W praktyce bez wykonania testów trudno ocenić, które konkretnie białka uczulają i większość uczulonych osób całkowicie rezygnuje z mleka.
Badania wykazują, że nawet 90% osób z alergią na mleko krowie ma również uczulenie na mleko kozie, dlatego trzeba zachować szczególną ostrożność przy wprowadzaniu go do diety alergika.

Składniki, których trzeba unikać:
      mleko, mleko zagęszczone, mleko w proszku, śmietana
      sery - wszystkie typy (twaróg, żółty, pleśniowy)
      masło, masło klarowane
      jogurt, kefir, maślanka
      serwatka w proszku
      izolowane białka mleka: kazeina i kazeinian wapnia, laktoalbumina, laktoglobulina

Grupy potencjalnie niebezpiecznych produktów:
      wypieki (ciasta, ciasteczka, wafle, pączki, pizza itp)
      pieczywo (niektóre rodzaje chleba i bułek zawierają mleko)
      lody, desery, kremy
      słodycze (czekolada, batony, niektóre karmelki i żelki)
      gotowe posiłki (zupy, sosy, pierogi,  naleśniki, lasagne itp.)
      zupy i sosy w proszku
      wędliny (zwłaszcza parówki, wędliny dla dzieci, polędwica, szynka)
      margaryny do smarowania pieczywa i pieczenia


Czym zastąpić mleko?

Dla niemowląt i dzieci dostepne są preparaty mlekozastępcze, w których białka poddane zostały hydrolizie, czyli zostały „pocięte” na niealergizujące fragmenty. Mleko to ma niestety specyficzny smak i zapach, który pogarsza się dodatkowo podczas obróbki cieplnej i nie nadaje się w związku z tym jako uniwersalny zamiennik mleka krowiego.

Wartościowym zamiennikiem produktów mlecznych jest soja. Często jednak zdarzają się na nią alergię, trzeba w związku z tym zachować bardzo dużą ostrożność. Jeśli zdecydujemy się na rozszerzenie diety dziecka o soję  warto rozpocząć od sojowego preparatu mlekozastępczego dla niemowląt, a dopiero po braku reakcji spróbować tofu i innych produktów. Uwaga na napoje sojowe w proszku - niektóre zawierają dodatek serwatki z mleka krowiego lub kazeinianu wapnia. W większości bezpieczne dla alergików są napoje sojowe w płynie - nie zawierają one składników modyfikowanych genetycznie ani dodatku laktozy, trzeba jednak zawsze sprawdzić czy w składzie nie ma pochodnych mleka.

Dla urozmaicenia diety można wypróbować “mleko” ryżowe albo kukurydziane (o ile nie ma alergii na te zboża). Mają uboższy skład, więc traktujmy je raczej jako dodatek smakowy niż podstawę diety. Napoje ryżowe i kukurydziane są dostępne w postaci proszku (sklepy ze zdrową żywnością), mleko ryżowe płynne można też kupić w marketach.


Ocenia się, że mleko kozie uczula nawet 90% osób z alergią na białko mleka krowiego. Według badań mleko kobyle jest pod tym względem bezpieczniejsze, niestety jest niezwykle trudne do zdobycia.  

5 komentarzy:

TheArixes pisze...

co dawać zamiast mleka ?

głodny alergik pisze...

już uzupełniam info

Anonimowy pisze...

dziękuję za tą stronę.

Ania pisze...

Najgorsze, że smak jest inny, a jeśli chodzi o mleka roślinne to właściwie nie mleka tylko napoje z posmakiem.

Anonimowy pisze...

mam głupie pytanie...dieta bez mleka to to samo co dieta bez nabiału? a dieta bez białka jajka to nie dieta bez ogólnego białka? masło maślane ale ma nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi...