W swojej kulinarnej historii zrobiłam już chyba kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek.
Składniki:
| filet z piersi kurczaka | około 500 g |
| przyprawa gyros | 2 łyżki |
| olej do smażenia | kilka łyżek |
| korniszony marynowane z chilli | 1 słoik |
| patisony marynowane | około 10 szt. |
| oliwki czarne | 1 mały słoik |
| kukurydza konserwowa | 1 puszka |
| kapusta pekińska | 1 główka |
| majonez | 1 słoik |
| ketchup pikantny |
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros. Najlepiej odstawić chociaż na pół godziny aby się zamarynował. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka aby lekko się zarumienił. Odsączyć z oleju i ostudzić.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Z liści kapusty usunąć twardą część, resztę pokroić na kawałki. Korniszony, oliwki i patisony pokroić na plasterki.
Na spód salaterki wsypać warstwę kapusty i kukurydzy:
Następnie kurczaka, oliwki, korniszony i patisona:
Na to warstwa majonezu i ketchup:
Warstwy powtórzyć. Zakończyć warstwą kapusty, polać majonezem i ketchupem, posypać startym na grubej tarce serem żółtym:
Smacznego :)
.jpg)


2 komentarze:
Wykonalem wszystko wedlug przepisu. Lekka i smaczna. Po aptekarsku dobrane proporcje. Rewelacja. Polecam.
Namban
Uwielbiam gyrosa, muszę wypróbować tej wersji :)
Prześlij komentarz