wtorek, 10 czerwca 2014

Pikantna sałatka gyrosowa - gyros na ostro

W swojej kulinarnej historii zrobiłam już chyba kilkadziesiąt sałatek typu gyros, za każdym razem modyfikując chociaż trochę przepis ;) Absolutnym hitem okazała się wersja pikantna - z dodatkiem chrupiących korniszonów marynowanych z chilli, patisonów i czarnych oliwek.




Składniki:

filet z piersi kurczaka  około 500 g
przyprawa gyros  2 łyżki
olej do smażenia kilka łyżek
korniszony marynowane z chilli 1 słoik
patisony marynowane około 10 szt.
oliwki czarne 1 mały słoik
kukurydza konserwowa 1 puszka
kapusta pekińska  1 główka
majonez 1 słoik
ketchup pikantny
ser żółty typu Edam (opcjonalnie)

Przygotowanie:


Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros. Najlepiej odstawić chociaż na pół godziny aby się zamarynował. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka aby lekko się zarumienił. Odsączyć z oleju i ostudzić.

Kukurydzę odsączyć z zalewy. Z liści kapusty usunąć twardą część, resztę pokroić na kawałki. Korniszony, oliwki i patisony pokroić na plasterki.


Na spód salaterki wsypać warstwę kapusty i kukurydzy:



Następnie kurczaka, oliwki, korniszony i patisona:


Na to warstwa majonezu i ketchup:


Warstwy powtórzyć. Zakończyć warstwą kapusty, polać majonezem i ketchupem, posypać startym na grubej tarce serem żółtym:




Smacznego :)




2 komentarze:

Pawel Czopinski pisze...

Wykonalem wszystko wedlug przepisu. Lekka i smaczna. Po aptekarsku dobrane proporcje. Rewelacja. Polecam.
Namban

Anula80 pisze...

Uwielbiam gyrosa, muszę wypróbować tej wersji :)