O mnie



Mam na imię Monika, jestem farmaceutką, mamą dwójki dzieci.

Moja kuchnia przypomina często laboratorium, gdzie jednocześnie przygotowuję kilka różnych próbek potrawy aby wybrać najlepszy skład. Uwielbiam eksperymenty i modyfikacje w poszukiwaniu coraz lepszych receptur na bezglutenowe, bezjajeczne i bezmleczne dania. 

Dzięki ścisłej diecie bezglutenowej udało mi się już zapomnieć o latach borykania się z różnymi problemami zdrowotnymi.  Niestety  żaden lekarz nie potrafił mi pomóc, a leczenie objawowe pozostawało bez rezultatów. Spędziłam mnóstwo czasu przeszukując publikacje naukowe zanim trafiłam na sugestię, że przyczyną może być nietolerancja glutenu i potwierdziłam to badaniami. Patrząc wstecz wydaje się to takie banalnie proste – abym wyzdrowiała wystarczyło wyeliminowanie z diety kilku zbóż.

Życie naszej rodziny od kilkunastu lat toczy się pod znakiem różnych alergii i nietolerancji pokarmowych.  Moje dzieci  od urodzenia cierpiały z powodu alergii na jaja, mleko i szereg innych produktów. Skutkowało to silnymi objawami skórnymi i dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego.  Obserwacje reakcji organizmu na różne pokarmy i specjalistyczne testy pomogły nam zidentyfikować co je uczula, a usunięcie z diety alergizujących produktów wygasiło objawy.  Dietę eliminacyjną musiałam stosować przez czas naturalnego karmienia dzieci i podobne zasady stosować planując wprowadzanie do ich diety stałych pokarmów.  Mimo ograniczonej liczby produktów, dzieci rosły zdrowo, a z wiekiem część alergii im minęła. Niestety nadal mają uczulenie na białko jaja, co stanowi spore wyzwanie kulinarne.

Konieczność przestrzegania diety wiąże się z niedogodnościami ale mam wrażenie, że staje się to coraz łatwiejsze. W ciągu ostatnich lat bardzo wzrosła ilość produktów przeznaczonych dla alergików i widać ciągłą poprawę oznakowania produktów spożywczych – prawie wszędzie znajdziemy informacje dla osób z alergią. Przygotowanie dietetycznych posiłków wymaga sporo czasu i uwagi, ale można zaopatrzyć się w tyle ciekawych produktów i egzotycznych składników, że aż chce się eksperymentowć.  Największym wyzwaniem  pozostaje wymyślanie potraw, które byłyby  pozbawione szkodliwych dla nas składników.  

Brak komentarzy: