środa, 11 czerwca 2014

Kasza jaglana z orzechami nerkowca i truskawkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Waniliowo - owocowa wersja kaszy jaglanej na zdrowy początek dnia.


Składniki:

kasza jaglana  1 szklanka
mleko (sojowe, ryżowe 
lub inne dozwolone)
woda 
1 szklanka

1,5 szklanki
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
orzechy nerkowca (cashew) 1/4 szklanki
miód lub syrop z agawy do smaku
truskawki, borówki lub inne owoce


O zaletach kaszy jaglanej pisałam w poście "kasza jaglana idealna"

Nerkowiec (ang. cashew) w porównaniu do innych orzechów jest rzadko powodem alergii. Orzechy te są nasionami  tropikalnego drzewa spokrewnionego z mango, mogą więc wywołać krzyżowe  reakcje alergiczne u osób uczulonych na mango, a także lateks, kiwi, banana, awokado, migdały czy inne orzechy. Jeśli nie mamy podejrzenia uczulenia na orzechy to warto je włączyć do menu ze względu na dużą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i mikroelementów.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsypać do garnka z grubym dnem i uprażyć na małym ogniu, aż lekko przyrumieni się i zacznie wydzielać przyjemny orzechowy zapach. Następnie wypłukać kilkakrotnie gorącą wodą,  zalać szklanką wrzątku oraz mleka. Dodać posiekane orzechy, cukier lub ekstrakt waniliowy, miód (syrop z agawy lub cukier). Gotować na małym ogniu często mieszając i w razie potrzeby dolewając wody.  Przełożyć do miseczek i udekorować owocami.

Możemy też zmiksować tak ugotowaną kaszę w blenderze i schłodzić - otrzymamy pyszne deserki, smakujące jak twarożek waniliowy.



Milion smaków truskawek

Brak komentarzy: