wtorek, 24 czerwca 2014

Zupa ogórkowa dla alergika (bez glutenu, mleka, jajek)





Składniki:

kiszone ogórki 400 g
ziemniaki 1 kg
marchew kilka szt.
seler (niekoniecznie) 1 kawałek
bezglutenowa kiełbasa  200 g
(lub ugotowany filet z indyka)
płatki ryżowe lub kleik ryżowy 0,5 szklanki
sól, ziele angielskie, liść laurowy kilka szt.
koperek
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Zalać wodą, posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie dodać pokrojoną na ćwierć-plasterki kiełbasę, płatki ryżowe i starte na tarce ogórki.  Gotować kilka minut aż płatki ryżowe zmiękną. Na talerzu posypać koperkiem, zabielić mlekiem. 

Jeśli gotujemy zupę dla małych dzieci, to zamiast kiełbasy dodajemy ugotowany filet z indyka, ogórki przed starciem obieramy ze skórki, a do zagęszczenia zupy możemy użyć kaszki z chleba świętojańskiego i ryżu typu Sinlac.


Brak komentarzy: