Aksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście.
mąka ryżowa | 1/2 szklanki |
mąka jaglana | 1/2 szklanki |
mąka kukurydziana | 1/2 szklanki |
karob mielony (chleb świętojański) | 1 łyżka |
proszek do pieczenia bezglutenowy | 1/2 łyżeczki |
miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) | 1/2 szklanki |
margaryna bezmleczna | 1 kostka |
ocet jabłkowy | 1 łyżeczka |
aromat waniliowy | 1/2 łyżeczki |
Przygotowanie:
Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i karobem (jeśli ktoś woli można zamiast niego dodać kakao), dodać miękką margarynę, miód, aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm. Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia.
Składniki kremu:
budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna 0,5 kostki
Przygotowanie:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.
Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz