piątek, 30 maja 2014

Tarta z kremem waniliowym i borówkami (bez glutenu, mleka i jajek)

Aksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście. 



Składniki ciasta:


mąka ryżowa 1/2 szklanki
mąka jaglana 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
karob mielony (chleb świętojański) 1 łyżka
proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki
miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki
margaryna bezmleczna 1 kostka
ocet jabłkowy  1 łyżeczka
aromat waniliowy  1/2 łyżeczki

Przygotowanie:

Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i karobem (jeśli ktoś woli można zamiast niego dodać kakao), dodać miękką margarynę, miód, aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm.  Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia.



Składniki kremu:
budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka
mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki
margaryna bezmleczna    0,5 kostki

Przygotowanie:

Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mleka mniej niż w instrukcji - musi być gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy.
Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał.


Brak komentarzy: