czwartek, 26 czerwca 2014

Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek)

Bardzo smaczne bułeczki z dodatkiem karobu, orzechów laskowych i sekretnego składnika - smarowidła z syropu jabłkowo-gruszowego. Jeśli akurat nie posiadamy takowego, można zastąpić je zmiksowanymi na mus daktylami lub suszonymi śliwkami, też będzie pysznie :) 






Składniki:
Koncentrat mąki uniwersalny bezglutenowy500 g
karob mielony3 łyżeczki
siemię lniane mielone
siemię lniane całe ziarna
2 łyżeczki
2 łyżeczki
cukier (najlepiej brązowy)2 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
drożdże instant7 g
olej (użyłam rzepakowy)
smarowidło jabłkowo-gruszkowe
3 łyżki
2 łyżki
woda 1 szklanka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)1 szklanka
orzechy laskowe (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Wymieszać suche składniki, dodać mleko, wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej oraz smarowidło z syropu gruszkowo-jabłkowego (zamiast tego może być syrop daktylowy, zmiksowane namoczone daktyle lub suszone śliwki). Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. 
Przed włożeniem bułek do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. 

Piec około 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce.





Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.

1 komentarz:

Jula G. pisze...

bardzo lubię siemię lniane i jego właściwości, więc te bułeczki są jak najbardziej dla mnie ;)