niedziela, 22 czerwca 2014

Muffinki migdałowe (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek)

Kolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych. 





Składniki:

margaryna bezmleczna
cukier puder
mąka kukurydziana
mąka ryżowa (lub z amarantusa)
100 g
1/2 szklanki
1/2 szklanki
1/2 szklanki
skrobia kukurydziana (lub tapioka)1/2 szklanki
popping z amarantusa
(ekspandowane nasiona)
1/2 szklanki

siemię lniane mielone pół łyżeczki
proszek do pieczenia bezglutenowy1 łyżeczka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone)
płatki migdałowe
aromat pomarańczowy
1 1/2 szklanki
1/4 szklanki
kilka kropli
 lukier

Przygotowanie:

Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. 
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. 
Dodać mleko, aromat. 
Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać popping z amarantusa, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować migdałami.







Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.

2 komentarze:

gin pisze...

Poczytam sobie u Ciebie :) Bo bezglutenowe pieczenie to dla mnie zupełna nowość :)

Marcela pisze...

mmmniam! coś pysznego! jestem na TAK!