Uwielbiamy sałatkę śledziowo - ziemniaczaną, jest ona obok gyrosowej na naszym sałatkowym topie ;) Zwłaszcza w wersji leśnej - z własnoręcznie zebranych zamarynowanych prawdziwków i podgrzybków, z wyraźną nutą aromatycznego jałowca. Oprócz tych składników znajdziemy w niej: chrupiąca kalarepkę, jabłka, kiszone ogórki i czarne oliwki. Niestety zapasy marynowanych grzybków zostały wyczerpane, więc zastępują je tutaj pieczarki.
Sałatka ta jest bardzo sycąca i z powodzeniem może zastąpić nawet obiad, zwłaszcza latem, kiedy w upały nikt nie ma ochoty na gorące posiłki.
Składniki:
| ziemniaki sałatkowe | 1 kg |
| ogórki kiszone | 400 g |
| jabłka | 2 szt |
| oliwki czarne | 140 g |
| kalarepka | 2 szt |
| śledzie w oleju (wiejskie z cebulką) | 1 słoik |
| marynowane podgrzybki lub prawdziwki | 1 słoik |
| lub pieczarki (w słonej
zalewie lub occie) ser zółty (np. edam) - niekoniecznie |
kawałek 200 g |
| pieprz kolorowy | pół łyżeczki |
| ziele angielskie | kilka ziaren |
| jałowiec | kilka ziaren (właściwie szyszkojagód ;) |
| gałka muszkatołowa, kolendra | pół łyżeczki |
| Do zrobienia sosu możemy użyć różnych składników - w zależności od tego na co pozwala nam dieta: | |
| wersja bezglutenowa: | |
| jogurt grecki | 400 ml |
| majonez bezglutenowy | 200 ml |
| wersja bezjajeczna: | |
| jogurt grecki | 400 ml |
| majonez sojowy (niekoniecznie) | 200 ml |
| wersja bezmleczna: | |
| majonez (sojowy lub zwykły) | 200 ml |
| śmietanka sojowa | 200 ml |
| wersja light: | |
| jogurt naturalny niskotłuszczowy | 400 ml |
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Grzyby i oliwki pokroić w plasterki. Kalarepki i jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Kiszone ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru wody. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki. Jeśli nie mamy uczulenia na mleko i niestraszne nam dodatkowe kalorie, można dodać również pokrojony w kostkę żółty ser. Przyprawy utłuc w moździerzu lub zmielić, dodać do jogurtu/majonezu i wymieszać. W razie potrzeby dosolić.



1 komentarz:
mniam, wygląda pysznie! ja właśnie robię śledzika z przyprawą do piernika, coś pysznego :)
wesołych świąt, kochana :)
Prześlij komentarz