Dieta bez jajek

Jaja

Białko jaja jest jednym z najczęściej uczulających alergenów. 


Składniki, których trzeba unikać przy alergii na jaja:

      jaja, masa jajowa, jaja w proszku
      białko jaja, białko jaja w proszku
      żółtka jaja, żółtka w proszku
      izolowane białka: albumina, owalbumina, owaglobulina, owomucyna
      lizozym z białka jaja kurzego (dodawany jako konserwant niektórych serów żółtych)

Grupy potencjalnie niebezpiecznych produktów:

      majonezy, sosy
      wypieki (ciasta, ciasteczka, biszkopty, bezy, pączki, itp.)
      pieczywo (niektóre rodzaje bułek zawierają jaja)
      makarony, kluski, naleśniki
      desery (puddingi, lody, tiramisu, gotowe mleczne desery ryżowe itp.)
      jogurty z dodatkiem biszkoptów
      słodycze (np. ptasie mleczko, batoniki np typu Snickers, Milky Way, chałwa, nadzienie z likierem jajecznym typu adwokat)

Jeśli objawy alergii na białko jaj są umiarkowane i nie zagrażają wstrząsem anafilaktycznym, można po konsultacji z lekarzem spróbować podawania samego żółtka lub jajeczek przepiórczych. Część osób uczulonych na białko jaja toleruje żółtka (żółtko od białka najlepiej rozdzielać po ugotowaniu, surowe żółtka przepłukać kilkakrotnie wodą). Niektóre osoby mogą zastąpić jaja kurze przepiórczymi - zamiast 1 szt trzeba użyć 3-4 jajeczek przepiórczych.

Brak komentarzy: