wtorek, 24 czerwca 2014

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek)

Danie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;)



Składniki:

ziemniaki 1 kg
kiełbasa bezglutenowa 200 g
pieczarki  300 g
cebula 3 szt
oliwki  150 g
brokuły, kalafior, marchewki mini po kilka kawałków
olej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżek
ser mozarella lub żółty 200 g
pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól
(lub przyprawa grillowa)
Natka pietruszki, szczypiorek lub inne zioła do przybrania.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut).
Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku.
Brokuły, marchewkę i kalafiora zalać wrzątkiem i gotować kilka minut.

Ziemniaki pokroić w plastry około 1 cm grubości, ułożyć warstwę w nasmarowanym żaroodpornym naczyniu. Nałożyć warstwę grzybów, warzyw, oliwek, plasterków kiełbasy i posypać tartym serem. Następnie położyć kolejną warstwę plastrów ziemniaka, potem grzybów, warzyw, kiełbasy i sera. Posypać przyprawami, przykryć naczynie i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 20-30 minut. 












Przysmaki dla taty 4

1 komentarz:

Justyna pisze...

Ale fantastyczna :) Aż ślinka cieknie na sam widok :D Pycha ! Wypróbuję na pewno :)