Imieninowy torcik na półkruchym, daktylowym spodzie. Jego dekoracja jest prosta do wykonania, a efekt zachwycił solenizantkę :)
Składniki:
Ciasto: margaryna bezmleczna | 100 g |
mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) | 1 szklanka |
mąka ryżowa | 0,5 szklanki |
mąka kukurydziana | 0,5 szklanki |
cukier puder | 0,5 szklanki |
mleko (sojowe, ryżowe lub inne) | 1 szklanka |
proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
daktyle | 0,5 szklanki |
sok z cytryny zamiast ciasta można użyć bezglutenowych ciasteczek | 1 łyżeczka |
śmietana kremówka | 0,5 litra |
maliny | 0,5 szklanki |
cukier puder fix do bitej śmietany | 0,5 szklanki 1 torebka |
poncz lub herbata do nasączenia ciasta
piankowe żelki do dekoracji
Ciasto:
Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić aby zmiękły, następnie odsączyć z wody i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę.
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.
Dodać mleko, wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać mus daktylowy i wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli używamy małej tortownicy to po wystudzeniu można przekroić ciasto na dwie warstwy.
Krem:
Maliny zmiksować z cukrem pudrem na mus.
Ubić śmietanę z dodatkiem fix'u, dodać mus malinowy, wymieszać.
Warstwę ciasta nasączyć ponczem lub herbatą (np. Earl Grey)
Nałożyć warstwę bitej śmietany, zostawiając około 0,5 szklanki do dekoracji.
Do boku tortu przykleić połówki pianek (użyłam typowych żelkowych pianek do grillowania, które przekroiłam wzdłuż). Wierzch udekorować pozostałą bitą śmietaną, wyciskając ze szprycy zawijasy - rozpoczynamy małym kółkiem, potem zawijamy zbliżając się do środka.
2 komentarze:
świetny pomysł, pięknie się prezentuje:)
Wygląda wspaniale :)
Prześlij komentarz