wtorek, 1 lipca 2014

Budyń czekoladowy z kolorowym ryżem, migdałami i ziarnami (bez glutenu, mleka i jajek)

Moje dzieci nie przepadają za muesli ani granolą, trzeba użyć podstępu aby przemycić coś zdrowego na śniadanie -  najskuteczniejszy sposób to zatopienie tego w budyniu ;) 



Składniki:


ryż biały 1 łyżka
ryż brązowy 1 łyżka
ryż czerwony 1 łyżka
ryż dziki 1 łyżka
mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 szklanki
kakao lub karob 1 łyżeczka
skrobia kukurydziana
lub budyń bezglutenowy
2 łyżki
syrop z agawy, miód lub cukier do smaku
pestki z dyni 1 łyżka
pestki słonecznika  1 łyżka
płatki migdałowe
esencja waniliowa
1 łyżka
1 łyżeczka

Przygotowanie:

Ryż zalać wrzątkiem i ugotować na miękko, ewentualny nadmiar wody odcedzić. Skrobię lub budyń i kakao rozmieszać z 1/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Wlać skrobię, mieszając zagotować do zgęstnienia. Dodać ryż, pestki i dosłodzić do smaku.


1 komentarz:

Czarnowłosa pisze...

Ciekawy ten deser.