Tym razem moja ulubiona kasza jaglana w wersji obiadowej - z dodatkiem papryki, oliwek, pestek słonecznika i dyni. Pyszna i zdrowa :)
kasza jaglana | 1 szklanka |
koncentrat pomidorowy | 100 g |
papryka zielona, czerwona i żółta | po 1 szt. |
oliwki czarne | 1/2 szklanki |
pestki słonecznika (łuskane) | 3 łyżki |
zielone pestki z dyni | 3 łyżki |
orzeszki piniowe | 1 łyżka |
filet z piersi kurczaka | 200 g |
kurkuma mielona | 1/2 łyżeczki |
sól, papryka mielona, pieprz,
tymianek, kolendra olej do smażenia |
do smaku kilka łyżek |
ser
kozi, mozarella lub żółty do posypania (niekoniecznie) jajko kurze lub 4 jajeczka przepiórcze (niekoniecznie) |
Przygotowanie:
Pestki i orzeszki piniowe zalać gorącą wodą i odstawić. Ugotować kaszę jaglaną wg instrukcji . Odcedzić ewentualny nadmiar wody.
Paprykę pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju, odsączyć.
Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać papryką, solą i pieprzem (można użyć gotowej mieszanki typu grill lub gyros), podsmażyć na oleju.
Do kaszy dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, pokrojone na plasterki oliwki, odsączone z wody ziarna i kawałki kurczaka. Dodać sól i przyprawy do smaku.
Jeśli dozwolone są jajka to można dodać do masy jedno kurze lub 3-4 przepiórcze i dobrze wymieszać.
Przełożyć do foremek do zapiekania, można posypać serem (przy braku alergii na mleko) i przyprawami.
Zapiekać pod przykryciem, w temp. około 180 stopni przez 20 minut.
Do posypania użyłam suszonych pomidorów z natką i czarnuszką.
3 komentarze:
Zjadlabym taką. :-)
Łał! świetne! muszę spróbować!
przepięknie kolorowo :)
Prześlij komentarz