Składniki:
mąka (użyłam uniwersalny Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego) | 500 g |
drożdże instant | 1 torebka |
cukier (najlepiej brązowy) | 1 łyżka |
sól | 1 łyżeczka |
olej (użyłam rzepakowy) | 3 łyżki |
mleko (użyłam sojowego, może być też ryżowe, kukurydziane, ew. woda) | około 2 szklanki |
siemię lniane mielone lub łupiny nasion babki | 1 łyżeczka |
tymianek (lub zioła prowansalskie) | 1 łyżeczka |
koncentrat pomidorowy | 200 g |
ananas świeży (ew. z puszki) | 1 szt |
dojrzałe banany | 2 szt |
filet z piersi kurczaka | 500 g |
czosnek cukier |
2 ząbki 2 łyżeczki |
sól,
kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz (lub przyprawa typu gyros) olej do smażenia ser mozarella (dla uczulonych na mleko oczywiście bez dodatku sera) Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instant, dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (około 35 stopni C). Mielone siemię lniane lub łupiny z nasion babki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka i dodać do pozostałych składników. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i posiekany tymianek (jeśli nie mamy świeżego może być suszony albo mieszanka typu zioła prowansalskie). |
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do foremek silikonowych. Warstwa ciasta powinna mieć grubość około 1 cm.
Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Teraz pora przygotować wierzch pizzy. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć mieszanką przypraw (sól, kolendra, papryka słodka, tymianek, pieprz
lub gotowa mieszanka - przyprawa typu gyros). Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać kurczaka i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę banany i ananasa. Smażyć około 2 minuty, następnie odsączyć nadmiar oleju, dodać resztę koncentratu pomidorowego i około pół szklanki wody. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i papryką.
Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (powinno być jeszcze blade). Na wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą lub żółtym serem. Zapiekać jeszcze 5-10 minut.
Dla alergika uczulonego na mleko przygotowałam wersję bez serowej posypki - też smakuje wyśmienicie:
Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.
3 komentarze:
Wygląda przepysznie :O odkąd jestem na diecie bezglutenowej szukam takiego przepisu. Wszystkie, które znalazłam było x10 bardziej skomplikowane ! a tu proszę, wydaje się być proste. Powiedz mi tylko proszę, jaką konsystencje powinno mieć ciasto?
P.S.: zapraszam do mnie :
http://health-without-gluten.blogspot.co.uk/
Dziękuję :) Ciasto ma trochę gęściejszą konsystencję niż chlebowe, ale nie da się formować w placek jak klasyczny spód do pizzy. Pozdrawiam
Wczoraj trafiłam na Twojego bloga i jestem pod wrażeniem. Gratuluję pomysłów :-) Na pewno będę tu często zaglądać, tym bardziej że jesteśmy na diecie.
Prześlij komentarz