czwartek, 5 czerwca 2014

Muffinki - kokosanki (bez glutenu, mleka i jajek)

Tym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne.





Składniki:

margaryna bezmleczna 100 g
cukier puder 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
mąka gryczana  1/4 szklanki
skrobia kukurydziana (lub tapioka) 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
siemię lniane mielone  pół łyżeczki
proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka
mleko (sojowe, ryżowe
lub inne dozwolone)
1 1/2 szklanki
aromat waniliowy kilka kropli

Przygotowanie:

Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. 
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. 
Dodać mleko, aromat. 
Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polukrować i posypać wiórkami kokosowymi.



Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.


1 komentarz:

TheArixes pisze...

wyjątkowo apetyczne !!!