Aromatyczny sos inspirowany przepisem z książki Laxmi Khurana. Połączenie ananasa z dynią, kokosem i migdałami wszystkim bardzo smakowało, zwłaszcza dzieciom :)
Składniki:
filet z piersi kurczaka lub indyka | 500 g |
dynia (użyłam mrożonej kostki) | 450 g |
ananas (świeży lub z puszki) | 1 szt |
woda | 1 szklanka |
olej do smażenia | kilka łyżek |
mleko kokosowe (lub sojowe, ryżowe) | 1 szklanka |
płatki migdałowe | 2 łyżki |
sól | 1 łyżeczka |
mąka lub skrobia ryżowa | 1 łyżka |
przyprawa curry lub garam masala bezglutenowa | |
lub
dozwolone przyprawy: kurkuma, kolendra, papryka, pieprz, kmin, cynamon, imbir Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę o boku około 1 cm, posypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać dynię i płatki migdałowe, podsmażyć. Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mleko i wodę, gotować kilka minut. Łyżkę mąki rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung albo tapioki. |
3 komentarze:
mmmniam... jak pięknie wygląda.... aż szkoda jeść;p
świetne danie, lubię takie:)
Fajny i smaczny przepis. Będę zaglądała tu częściej, bo pysznie u Ciebie.
Prześlij komentarz