To puszyste ciasto jest dowodem, że popping z amarantusa sprawdza się nie tylko jako składnik mueslli czy kruchych batoników. Dodatek ekspandowanych nasion amarantusa sprawia, że ciasto jest jeszcze lżejsze i dodatkowo wzbogacone o wartościowe białko i składniki mineralne.
Składniki:
margaryna bezmleczna cukier puder mąka kukurydziana mąka ryżowa (lub z amarantusa) | 100 g 1/2 szklanki 1/2 szklanki 1/2 szklanki |
skrobia kukurydziana (lub tapioka) | 1/2 szklanki |
popping z amarantusa (ekspandowane nasiona) | 1/2 szklanki |
siemię lniane mielone | pół łyżeczki |
proszek do pieczenia bezglutenowy | 1 łyżeczka |
mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) aromat waniliowy | 1 1/2 szklanki kilka kropli |
polewa czekoladowa lub lukier |
Przygotowanie:
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.
Dodać mleko, aromat.
Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać popping z amarantusa i delikatnie wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem płaskiej formy lub foremek muffinkowych.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać roztopioną czekoladą lub lukrem i posypać odrobiną poppingu.
Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.
6 komentarzy:
Cudne! :-)
Wow! Wygląda niesamowicie :)
A mozna prosic o konkretne proporcje? :-)
Iza.
W jakiej przeglądarce jest problem wyświetleniem ilości składników? Jeśli w mobilnej, to proszę spróbować wersji komputerowej :)
Nic mi nie wyszlo z tych babeczek:( Dlaczego? Wszystko jak w przepisie...temperatura pokojowa składników. Skrórka się tylko przypiekła a środek płynny, nic nie urosły...
Jeśli nie urosły i środek pozostał płynny, to prawdopodobnie była za niska temperatura pieczenia. Jeśli piekarnik za mocno przypieka od góry a za słabo z dołu, to można spróbować piec na niższym piętrze, lub powyżej ciasta włożyć dodatkowo pustą blachę.
Prześlij komentarz