Banan w delikatnym cieście, doskonały na podwieczorek gdy dopada nas chęć na "coś słodkiego" ;)
mąka bezglutenowa (uniwersalny mix) | 1 szklanka |
mąka gryczana | 1/2 szklanki |
cukier waniliowy | 1 łyżeczka |
cukier | 1 łyżeczka |
szczypta soli | |
woda lub mleko sojowe | około 3/4 szklanki |
banany | 2-3 sztuki |
olej do smażenia |
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Dodać wodę lub mleko sojowe (może być też ryżowe), wymieszać do uzyskania gładkiego, lejącego ale gęstego ciasta.
Banany obrać, pokroić na plasterki około 0,5 cm grubości. Wrzucić do ciasta, delikatnie wymieszać.
Na rozgrzany olej nakładać łyżką po jednym plasterku, starając się aby był oblany ciastem z każdej strony. Smażyć na złoty kolor, odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju.
3 komentarze:
Tu będę musiała nieco pokombinować, bo mąka bezglutenowa (uniwersalny mix) zwiera najczęściej mąkę kukurydzianą, a ona u mnie odpada:)
Niektóre mix'y są na bazie czystej skrobi kukurydzianej, ale jeśli też odpada to polecam zamiennik: 1 część mąki ryżowej, 1/2 cz. tapioki i 1/2 cz. ziemniaczanej. Pozdrawiam :)
Hmm ciekawe czy wychodzi za każdym razem, zawsze mam wątpliwości przy takich przepisach. Bo właściwie nie mam pojęcia o kuchni bezglutenowej.
Prześlij komentarz