piątek, 23 maja 2014

Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka)

Aromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty.




Składniki:
mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500 g
drożdze instant dr Oetker 1 torebka 
cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka
sól 1 płaska łyżeczka
olej 3 łyżki
mleko sojowe lub ryżowe około 2 szklanki
łupiny z nasion babki lub siemię lniane mielone 1 łyżeczka
kminek (całe ziarna)
oliwki czarne lub zielone

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże instatnt, łupiny z babki (lub mielone sięmię lniane), dolać 1,5 szklanki ciepłego mleka (podgrzać do około 35 stopni C), olej i sól. Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać pozostałe 0,5 szklanki mleka.
Dodać nasiona kminku (ja dodałam 1 płaską łyżeczkę). Zamiast kminku można dodać też inne zioła: bazylię, tymianek, oregano.

Uwaga: Kminku nie powinny używać osoby z uczuleniem na marchew, selera lub pietruszkę - jest to roślina z tej samej rodziny i może wystąpić krzyżowa reakcja alergiczna.

Ciasto wymieszać, przełożyć do foremek. Wierzch przybrać oliwkami.




Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. 
Piec w temp. 230 C przez około 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do około 200 C i piec około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. 

Wskazówki dotyczące bezglutenowego pieczenia znajdziesz tutaj.



Brak komentarzy: