wtorek, 20 maja 2014

Kopytka (bez glutenu, jajek i mleka)

Składniki:


ugotowane ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana kilka łyżek


Przygotowanie:

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę, zmielić przez maszynkę lub rozdrobnić blenderem. Jeśli używamy dopiero co ugotowanych, to trzeba je ostudzić zanim dodamy mąkę. 

Rozdrobnione ziemniaki przełożyć do dużej miski, wsypywać po łyżce mąki ziemniaczanej i wyrabiać. Mąkę dosypywać do momentu aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Ilość potrzebnej mąki zależy od wilgotności masy ziemniaczanej a ta od odmiany ziemniaków, czasu jaki upłynął od ich gotowania, stopnia odparowania z nich wody itd. 

Z ciasta uformować wałki grubości około 2 cm, pokroić skośnie aby otrzymać kształt kopytek. 

W międzyczasie zagotować wodę w szerokim garnku, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę oleju. Wrzucać kopytka do wrzątku, od ich wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze 2-3 minuty.

Jeśli chcemy zrobić kolorowe kopytka, do ciasta można dodać:

żółte - 1/4 łyżeczki kurkumy 
zielone - kilka łyżek drobno zmielonego szpinaku (świeżego lub mrożonego)
czerwone - łyżkę koncentratu pomidorowego


Na zdjęciu poniżej kopytka szpinakowe:







Brak komentarzy: