- na czas rośnięcia i pieczenia ciasta przykryj foremkę folią aluminiową lub drugą foremką o takim samym wymiarze - odwróconą do góry dnem;
- przed wstawieniem do piekarnika spryskaj powierzchnię chleba wodą;
- do piekarnika wstaw puszkę z wodą - ja wstawiam dwie duże (jak po brzoskwiniach), po jednej w każdym rogu na dole. Przy okazji wyeliminowało mi to problem przypalania tylnych narożników ciast, bo te miejsca nagrzewały się najsilniej.
- piecz bez włączania termoobiegu;
- po wyjęciu z pieca posmaruj skórkę oliwą.
Efekt prezentuje się następująco:
Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami |
Jeśli ze względu na przyprawy obecne w gotowych ketchupach nie możecie ich używać, to można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego, szczyptę cukru i kilka kropli octu jabłkowego. W sytuacji alergii na pomidory, można zamiast nich dodać trochę soku z marchewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz