środa, 21 maja 2014

Gryczane placki drożdżowe z jabłkami (bez glutenu, jajek i mleka)

Zapach tych placków jest boski,  cynamonowo-karmelowo-drożdzowy. Przywołuje miłe wspomnienia karmelowych gofrów...



mąka gryczana 1 szklanka
mąka kukurydziana 1 szklanka
miód lub cukier 2 łyżki
drożdże instant 1 torebka
mleko sojowe lub woda około 2 szklanki
jabłka  2 szt
cynamon (niekoniecznie) 1/2 łyżeczki


Wymieszać mąkę z drożdżami, miodem (lub cukrem). Powoli dolewać mleko, aż składniki się połączą i otrzymamy dosyć gęste, lejące ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. 
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta starte jabłka i cynamon, wymieszać. 
Na patelnię nalać wartwę  około 0,5 cm, oleju  rozgrzać na małym ogniu. Nakładać łyżką ciasto, wyrównując powierzchnię łyżką aby były raczej cienkie. Smażyć z obu stron na złoty kolor. 

Brak komentarzy: