Zapach tych placków jest boski, cynamonowo-karmelowo-drożdzowy. Przywołuje miłe wspomnienia karmelowych gofrów...
| mąka gryczana | 1 szklanka |
| mąka kukurydziana | 1 szklanka |
| miód lub cukier | 2 łyżki |
| drożdże instant | 1 torebka |
| mleko sojowe lub woda | około 2 szklanki |
| jabłka | 2 szt |
| cynamon (niekoniecznie) | 1/2 łyżeczki |
Wymieszać mąkę z drożdżami, miodem (lub cukrem). Powoli dolewać mleko, aż składniki się połączą i otrzymamy dosyć gęste, lejące ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta starte jabłka i cynamon, wymieszać.
Na patelnię nalać wartwę około 0,5 cm, oleju rozgrzać na małym ogniu. Nakładać łyżką ciasto, wyrównując powierzchnię łyżką aby były raczej cienkie. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz