wtorek, 20 maja 2014

Gulasz owocowy z indykiem (bez glutenu, jajek i mleka)





Składniki:


filet z piersi indyka (lub kurczaka)500 g
ananas (świeży lub z puszki)1 szt
mango lub brzoskwinie (świeże lub z puszki)1 szt
jabłko 1 szt
rodzynki1/2 szklanki
sos sojowy bezglutenowy1 łyżka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sok jabłkowy 1 szklanka
sól, pieprz, papryka 
olej do smażenia





Przygotowanie:
do smaku








Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Skropić sosem sojowym, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Podsmażyć do lekkiego przyrumienienia.
Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mango / brzoskwinie, wypłukane rodzynki. Dolać sok jabłkowy, uzupełnić wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony pieprz, paprykę. Jesli ktoś lubi, smak można podkreślić dodając imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku. 

Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia.
Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung lub tapioki.






Brak komentarzy: