Danie może mało oryginalne, ale łatwe i szybkie do ugotowania. Co najważniesze bardzo zdrowe, a w tej wersji nadaje się również dla małych dzieci. Buraki zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza, więc polecane są zwłaszcza osobom zagrożonym anemią.
ziemniaki | 1 kg |
mieszanka warzyw na barszcz (lub świeże: 3 buraki, 2 marchewki, fasolka szparagowa) | |
filet z kurczaka lub indyka | około 200 g |
czosnek (niekoniecznie) | 2 ząbki |
liść laurowy | |
majeranek | |
świeży koperek | |
kleik ryżowy (lub mąka ryżowa) | 5 łyżek (2 łyżeczki) |
sinlac lub mleko sojowe | |
sok z buraków, sok jabłkowy | |
sól |
Przygotowanie: |
Mięso wypłukać, ugotować osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, liść laurowy, czosnek, dodatkowo można jeszcze dorzucić ziarna pieprzu i ziela angielskiego jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak. Zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Ugotować warzywa do miękkości. Barszcz niestety traci przy tym swój intensywnie czerowny kolor, więc jak zakończymy gotowanie najlepiej dodać 2-3 szklanki świeżego soku z buraków i jabłek (lub ewentualnie soku/barszczu z kartonu, o ile nie występuje alergia na zawarte w nim składniki). Dodać majeranek, kleik ryżowy (można wsypać bezpośrednio do zupy, rozmieszać aby nie było grudek) lub mąkę ryżową (rozmieszać najpierw w z malą ilością zimnej wody). Jeśli wolimy barszcz zabielany to dodajemy kilka łyżeczek kaszki typu Sinlac, lub mleko sojowe. Podgrzewamy do momentu zagęszczenia się zupy (aż płatki kleiku rozpłyną się)
Solimy do smaku ( jeśli używaliśmy soku z buraków z kartonu, to nie wymaga już zwykle dosalania)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz