wtorek, 27 maja 2014

Placki z bananem (bez glutenu, mleka i jajek)

Banan w delikatnym cieście, doskonały na podwieczorek gdy dopada nas chęć na "coś słodkiego" ;)


Składniki:


mąka bezglutenowa (uniwersalny mix) 1 szklanka
mąka gryczana  1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
szczypta soli
woda lub mleko sojowe około 3/4 szklanki
banany 2-3 sztuki
olej do smażenia 

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, wymieszać z cukrem i solą. Dodać wodę lub mleko sojowe (może być też ryżowe), wymieszać do uzyskania gładkiego, lejącego ale gęstego ciasta. 

Banany obrać, pokroić na plasterki około 0,5 cm grubości. Wrzucić do ciasta, delikatnie wymieszać. 

Na rozgrzany olej nakładać łyżką po jednym plasterku, starając się aby  był oblany ciastem z każdej strony. Smażyć na złoty kolor, odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju.





Wymagająca dieta

3 komentarze:

Małgorzata Bandzarewicz pisze...

Tu będę musiała nieco pokombinować, bo mąka bezglutenowa (uniwersalny mix) zwiera najczęściej mąkę kukurydzianą, a ona u mnie odpada:)

Unknown pisze...

Niektóre mix'y są na bazie czystej skrobi kukurydzianej, ale jeśli też odpada to polecam zamiennik: 1 część mąki ryżowej, 1/2 cz. tapioki i 1/2 cz. ziemniaczanej. Pozdrawiam :)

Ania pisze...

Hmm ciekawe czy wychodzi za każdym razem, zawsze mam wątpliwości przy takich przepisach. Bo właściwie nie mam pojęcia o kuchni bezglutenowej.